Siemię lniane - jest to tak zwane nasiona lnu, gdy są używane jako środek ziołowy. Są to nasiona płaskie wielkości 2-3 mm, w kolorze szaro-brązowym. Po napełnieniu wodą przybierają ciemnobrązowy kolor i kilkakrotnie zwiększają swoją objętość, będąc j...
Pestki dyni to pożywienie, którego skład chemiczny zawiera ponad 50 rodzajów biologicznie użytecznych substancji. Zawierają białko roślinne (12 rodzajów aminokwasów), wiele pierwiastków śladowych, takich jak magnez, cynk, miedź i pot...
Mak cukierniczy to specjalnie przygotowane i przetworzone nasiona rośliny zielnej z rodziny maków, które są sprzedawane w sklepach do wykorzystania w produktach kulinarnych takich jak ciasta, torty, ciasteczka, bułki i inne.
Mak cukierniczy zawiera ...
W surowych ziarnach słonecznika skład składników odżywczych i pierwiastków śladowych niezbędnych do funkcjonowania organizmu człowieka przewyższa skład jaj i mięsa. Nasiona są dobrym źródłem substancji, które działają jako przeciwutl...
Sezam to znany produkt szeroko stosowany w kuchni i medycynie. Nadaje potrawom niezwykły przyjemny smak, a także ma wiele przydatnych właściwości i witamin. Jest to roślina zielna, która rośnie w Indiach, Afryce i Azji Środkowej.
Sezam zawiera sezaminę,...
Nasiona chia to małe czarne nasiona. Jako składnik są uniwersalne w każdej potrawie, są w stanie wchłonąć płyn i zmienić się w żel. Nasiona chia są bogate w kwasy tłuszczowe omega-3, bogate w przeciwutleniacze, a także zawierają błonnik, żelazo i wapń....
Kasze są źródłem wolno przyswajalnych węglowodanów i białka roślinnego, wszystkich pierwiastków śladowych (zwłaszcza są bogate w potas, magnez, fosfor, wapń, selen, grykę - żelazo i wiele innych) oraz witamin - głównie grupy B i E...
Komosa ryżowa to roślina uprawna tradycyjnie uprawiana w Peru, Ekwadorze i Boliwii już w 5000 pne, jej inne nazwy to „ryż Inków”, „ryż peruwiański”, „komosa ryżowa”.
To zboże słusznie nazywane jest superżywnością, ...
Konopia siewna to roślina szeroko stosowana w różnych dziedzinach przemysłowych. W Polsce konopie uprawiano głównie na potrzeby przemysłu włókienniczego, ale w medycynie zyskuje coraz większą&n...
Gorczyca jest jedną z roślin z rodzaju kapusty, pochodzą z tej samej rodziny. Pomimo niewielkich rozmiarów udaje jej się skoncentrować ogromną ilość przydatnych substancji:
• nienasycone kwasy tłuszczowe;
• olejek eteryczny;
...
Ostropest jest słusznie uważany za magazyn składników odżywczych i witamin dla ludzkiego organizmu. Ze względu na wysoką wartość terapeutyczną nasiona ostropestu plamistego znajdują szerokie zastosowanie w leczeniu chorób wątroby i normalizacji pracy ...
Soczewica to roślina jednoroczna z rodziny roślin strączkowych. Istnieje wiele odmian.
Soczewica zawiera dużą ilość pierwiastków śladowych: wapń, magnez, potas, fosfor, żelazo, a także kwasy tłuszczowe omega-3, omega-6, które wpływają na zdr...
Soja, będąc członkiem rodziny roślin strączkowych, charakteryzuje się bogatą zawartością białka roślinnego, dlatego jest doskonałym zamiennikiem wielu produktów pochodzenia zwierzęcego. Roślina ta ma szerokie zastosowanie w kuchni – soja wykorzystyw...
Ciecierzyca to jedna z najpopularniejszych roślin strączkowych na świecie. Szczególnie ulubiny produkt we Weganach i zwolennikach surowego jedzenia, a także tych, którzy dokładnie monitorują swoją wagę. Różne badania wielokrotnie udowiodły ...
Groch jest najstarszą rośliną, był popularny już w epoce kamiennej. W starożytnej Grecji groszek był głównym pożywieniem zwykłych ludzi. A już 100 lat później Europejczycy uznali ją za przysmak, przygotowywali z niej dania na królewski st&oac...